Verificarile tehnice sunt in toi

Start în cel mai așteptat eveniment auto din România! Se anunță o asistență record la SuperSpeciala de la Râpa Galbenă

Joi, 5 septembrie, a debutat ediția 2019 a celui mai așteptat eveniment auto din Moldova! Raliul Iașului, a șasea etapă a Campionatului Național de Raliuri DUNLOP, a debutat joi cu verificările tehnice inițiale, după care a urmat sesiunea de shakedown de la Bârnova. Seara este programată fotografia oficială pe scările de la Palas, în timp ce startul festiv este programat pentru ora 20.30, pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt.

Raliul Iasului a inceput

Raliul Iasului a inceput

Raliul Iașului va aduna la start 68 de echipaje. Simone Tempestini, Vali Porcișteanu și Dan Gîrtofan nu lipsesc de la cea mai așteptată întâlnire cu macadamul. După ce anul trecut, au devenit campioni naționali chiar la Iași, Simone Tempestini și Sergiu Itu se află pe poziția a treia, cu 133,8 puncte, fiind depășiți de echipajele Vali Porcișteanu/Dan Dobre (Citroen C3 R5) si de Dan Gîrtofan/Tudor Mârza (Skoda Fabia R5). Porcișteanu, cu 143 de puncte, a revenit în poziția de lider după etapa de la Sibiu, în timp ce Gîrtofan a urcat pe locul secund la general, cu 141,2 puncte.

Un total de 10 echipaje vor concura pe R5 în etapa de la Iași, Campionatul Național Rally 2 va avea 12 echipaje la start, în timp ce 3 echipaje din totalul de 68 sunt din cadrul diviziei istorice

Vineri dimineață, de la ora 11:48 debutează efectiv Raliul Iașului, cu Proba Specială de la Cioca Boca. Vor fi parcurse de câte 2 ori PS Cioca Boca și PS Mădârjac, urmând ca seara să fie programată cea mai așteptată probă din întregul calendar al Campionatului Național de Raliuri Dunlop (“Monaco al României”) – Superspeciala de la Râpa Galbenă. Pentru această probă, cea mai frumoasă din toate etapele din țară, organizatorii se așteaptă la o prezență record, de peste 20.000 de oameni. Tocmai din acest motiv, au fost luate mai multe măsuri pentru a creste securitatea participanților și a spectatorilor. Organizatorii Raliului Iașului au anunțat că vor face tot ce este posibil pentru a debloca imediat după superspecială traficul rutier.
Ne cerem scuze ieșenilor, care nu iubesc motorsportul pentru inconvenientele din traficul rutier. Îi asigurăm pe toți că, împreună cu autoritățile din domeniu, facem toate eforturile pentru ca perioadele de blocaj în trafic să fie minime. De aceea, am și decis ca mașinile de raliu să vină pe centură spre Iași, iar după SuperSpeciala de la Râpa Galbenă, suntem pregătiți să eliberăm în cel mai scurt timp străzile blocate. Pentru toți cei care iubesc motorsportul, îi așteptăm în număr cât mai mare la Superspeciala de la Râpa Galbenă, pentru că vor avea parte de un spectacol minunat, plin de emoții și adrenalină, oferit de cei mai buni piloți din România„, a declarat Dan Codreanu, managerul Raliului Iașului.

Restricții de circulație

Astfel, în perioada miercuri, 4 septembrie, ora 10.00 – duminică, 8 septembrie, ora 10.00, aleea de acces din fața Palatului Culturii (zona liniilor de tramvai) va fi închisă traficului rutier.

În intervalul vineri, 6 septembrie, ora 9.00 – sâmbătă, 7 septembrie, ora 6.00, în vederea desfășurării probei superspeciale, va fi oprită circulația pe strada Păcurari (tronsonul de la intersecția cu strada Cișmeaua Păcurari până în Piața Mihai Eminescu), strada Anastasie Fătu, strada Gheorghe Lascăr, strada Râpa Galbenă, strada Gării (tronsonul de la strada Râpa Galbenă până la strada Arcu) și bulevardul Independenței (de la Piața Mihai Eminescu până la strada Nicolae Bălcescu). În zona de desfășurare a superspecialei o altă restricție va fi valabilă miercuri, 4 septembrie, în intervalul orar 22.00 – 24.00, pentru recunoașterea traseului.

Pasajul „Mihai Eminescu” va fi închis începând de joi, 5 septembrie, ora 20.00, și până sâmbătă, 7 septembrie, ora 6.00, în perioada menționată urmând să fie montate / demontate separatoarele de sens și să aibă loc probe ale raliului.

Totodată, vineri, 6 septembrie, în intervalul orar 7.00 – 24.00, parcarea de pe bulevardul Independenței (fosta Romtelecom) va fi închisă.

Parada mașinilor participante la raliu va avea loc joi, 5 septembrie, de la ora 19.45, pe traseul Piața Palat – strada Anastasie Panu – strada Elena Doamna – Târgu Cucu – bulevardul Independenței – Piața Mihai Eminescu – strada Gavril Muzicescu – Piața Unirii – bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt (inclusiv zona pietonală). În funcție de necesități se vor putea impune măsuri punctuale de oprire a traficului în timpul parade.

Programul Raliului Iașului

Vineri, 6 septembrie

11:48 – PS1 – Cioca Boca (14,85 km)
12:56 – PS2 – Mădârjac (24 km)
16:04 – PS3 – Cioca Boca (14,85 km)
17:12 – PS4 – Mădârjac (24 km)
20:07 – SS5 – Râpa Galbenă (1,9 km)

Sâmbătă, 7 septembrie

09:21 – PS6 – Păun (8,45 km)
10:04 – PS7 – Dobrovăț (10,5 km)
10:42 – PS8 – Cioca Boca (14,85 km)
13:00 – PS9 – Păun (8,45 km)
13:43 – PS10 – Dobrovăț – Power Stage (10,5 km)
14:51 – Sosirea Festivă pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt – Primăria Iași
19.00 – Festivitatea de premiere

Raliul Iașului este organizat de Clubul XS Motorsport Iași, împreună cu Primăria Municipiului Iași, și este a șasea etapă a Campionatului National de Raliuri DUNLOP, organizat de Federația Română de Automobilism Sportiv.

Share this post